Page 9 - Ryby 2018
P. 9
TATAR Z TROCI Janusz Supiński
SKŁADNIKI:
• 1 kg świeżo złowionej troci
• 3 cebule białe
• 3 ogórki kiszone domowej roboty
• pieprz, papryka
• sos sojowy do smaku
• 1 cebula szalotka, papryczka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Najlepsza będzie troć złowiona na wędkę. Troć oczyścić, wyjmij ości i ściągnij skórę.
Należy ją oczyścić, posolić i dać jej trochę odpocząć. Posól i wstaw do lodówki na godzinę.
Wtedy jest najlepsza. Jędrna, dobrze przyprawiona i podana na
przekąskę zachwyci zaproszonych gości. Znakomita propozycja Wyjmij z lodówki. Mięso ryby pokrój w kostkę:
na uroczyste spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.
część w drobną, a część w grubszą. Także cebulę białą
i ogórki pokrój w kostkę. Natomiast cebulę szalotkę
pokrój w krążki.
Pokrojonego tatara przypraw do smaku, dodaj do dania
połowę cebuli i ogórków. Wstaw na godzinę do lodówki,
żeby smaki się przegryzły. Podawaj ładnie wyłożonego
na talerz, ozdobionego resztką cebuli i ogórka
oraz szalotką i papryczką. Podawaj z dobrym pieczywem.
Smacznego…
15