Page 9 - Ryby 2018
P. 9

TATAR Z TROCI                    Janusz Supiński








                                                                 SKŁADNIKI:
                                                                 •  1 kg świeżo złowionej troci
                                                                 •  3 cebule białe
                                                                 •  3 ogórki kiszone domowej roboty
                                                                 •  pieprz, papryka
                                                                 •  sos sojowy do smaku
                                                                 •  1 cebula szalotka, papryczka do dekoracji








                                                                 PRZYGOTOWANIE:
            Najlepsza będzie troć złowiona na wędkę.             Troć oczyścić, wyjmij ości i ściągnij skórę.
            Należy ją oczyścić, posolić i dać jej trochę odpocząć.   Posól i wstaw do lodówki na godzinę.
            Wtedy jest najlepsza. Jędrna, dobrze przyprawiona i podana na
            przekąskę zachwyci zaproszonych gości. Znakomita propozycja   Wyjmij z lodówki. Mięso ryby pokrój w kostkę:
            na uroczyste spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.
                                                                 część w drobną, a część w grubszą. Także cebulę białą
                                                                 i ogórki pokrój w kostkę. Natomiast cebulę szalotkę
                                                                 pokrój w krążki.

                                                                 Pokrojonego tatara przypraw do smaku, dodaj do dania
                                                                 połowę cebuli i ogórków. Wstaw na godzinę do lodówki,
                                                                 żeby smaki się przegryzły. Podawaj ładnie wyłożonego
                                                                 na talerz, ozdobionego resztką cebuli i ogórka
                                                                 oraz szalotką i papryczką. Podawaj z dobrym pieczywem.


                                                                                           Smacznego…


      15
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14