Page 5 - Ryby 2018
P. 5
NADMORSKIE ZAKĄSKI
S Smmaażżaallnniiaa rryybb wwęęddzzoonnyycchh uu JJuulliiaannaa Krystyna i Julian Rosińscy
SKŁADNIKI:
• 250 g wątróbki z dorsza w słoiczku
Wątróbka z dorsza w sosie własnym stała się największym
przysmakiem województwa zachodniopomorskiego 2017 r. • 1 bagietka
i otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie • mieszanka sałat
„Nasze kulinarne dziedzicowo-smaki regionu”.
• chrzan
• suszony pomidor
• 1 duża łyżka cukru
• pasta ajwar
• ogórek kiszony
• szczypiorek
• koperek pietruszka do dekoracji
• sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Bagietkę pokrój i podpiecz w piekarniku, aż się lekko
zarumieni. Wątróbki osącz z zalewy, przypraw do smaku solą
i pieprzem. Na bagietki nałóż wątróbkę i rozsmaruj.
Udekoruj suszonymi pomidorami i ajwarem, ogórkiem
kiszonym, listkami sałaty i zieleniny. Podawaj na przystawkę.
Smacznego…
7