Page 10 - Ryby 2018
P. 10
SAŁATKA Z WĘDZONYM WĘGORZEM
R Reessttaauurraaccjjaa GGrriillll HHoouussee „„WWiicchhłłaacczz”” – Szef kuchni Maciej Jeleń
Sałatka z wędzonym węgorzem, tuńczykiem, piklami
z octu malinowego, z domowym majonezem i nasturcją. SKŁADNIKI:
• wędzony węgorz
Szef Kuchni Restauracji Grill House „Wichłacz” Maciej Jeleń rodowity
ustronianin. • tuńczyk
Ta oryginalna i wyrafinowana w smaku sałatka dzięki nieoczywistym • rzodkiew
dodatkom jest zaskakująca. Eksploduje i zachwyca smakiem. Idealna
na wykwintny podwieczorek lub jako przystawka. Tuńczyk i trufla • czerwona cebula
pokazują że nasze, rodzime i regionalne produkty można łączyć • ogórek
z produktami z różnych zakątków świata.
• ocet malinowy
• jajko
• musztarda
• olej rydzowy
• czarna trufla
• nasturcja, jarmuż
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj majonez. Żółtka i musztardę zmieszaj ze sobą.
Powoli, małym strumieniem dolewaj olej rydzowy ubijając
majonez trzepaczką. Dopraw do smaku morską solą i truflą.
Węgorza i tuńczyka pokrój na kawałki. Tuńczyka usmaż
krótko na oleju rydzowym. Warzywa pokrój i zamarynuj
w occie malinowym. Na talerz wyłóż wędzonego węgorza,
tuńczyka, pokrojone warzywa. Udekoruj przygotowanym
wcześniej majonezem, opcjonalnie smażonym jarmużem
i świeżą nasturcją.
Smacznego…
17