Page 14 - Ryby 2018
P. 14
ŚLEDŹ Z RODZYNKAMI I MIODEM
Arletta Karabelska
SKŁADNIKI:
• 1kg śledzia (matias) PRZYGOTOWANIE:
Śledzie wymocz przez 24 godz. w wodzie. Z podanych
NA ZALEWĘ: składników zrób zalewę. Kiedy zalewa całkowicie wystygnie
• 4 l wody zalej nią śledzie i pozostaw w niej na min. 2 godz.
• 0,5 l octu
Wyjmij śledzie z zalewy. Osusz i pokrój w dzwonki.
• 2 cebule pokrojone w piórka
Przygotuj sos. Na oleju uduś cebulę pokrojoną w piórka.
• liść laurowy, ziele angielskie Dodaj miód, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
• 9 łyżek cukru i koncentrat pomidorowy. Na koniec dodaj sparzone
• 4 łyżki soli we wrzątku rodzynki. Wystudzony sos połącz ze śledziami.
Wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły.
NA SOS: Podawaj na półmisku elegancko ozdobione.
• 4 duże cebule
• 2 łyżki koncentratu Smacznego…
• 2 łyżki miodu
• 20 dkg rodzynek
• sól, pieprz do smaku
• ziele angielskie, liść laurowy do smaku
25