Page 18 - Ryby 2018
P. 18
CHŁODNIK ZE ŚLEDZIA Mariola Ostrowska
Tego chłodnika nie znajdziecie w restauracyjnym
menu Ustronia Morskiego. Jest to typowa potrawa domowa.
SKŁADNIKI:
• 2 całe śledzie
• 18% śmietana
• 2 cebule
• 1 litr zimnej, przegotowanej wody
• cukier
PRZYGOTOWANIE:
• ocet
Śledzie wymoczyć, podzielić na dzwonka, oczyścić.
• pieprz, sól
Cebulę pokroić w małą kosteczkę. Wodę połączyć
ze śmietaną, doprawić cukrem, octem, odrobiną pieprzu
i soli do smaku. Dodać cebulę wcześniej przesypaną małą
ilością cukru, żeby zmiękła. Smak zupy powinien być
zdecydowany, intensywny w smaku, słodko – kwaśny.
Płynem zalewamy śledzie, pozostawiając na 12 do 24 godz.
w lodówce lub innym chłodnym miejscu, żeby smaki się
połączyły i przegryzły. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego…
33