Page 18 - Ryby 2018
P. 18

CHŁODNIK ZE ŚLEDZIA Mariola Ostrowska






            Tego chłodnika nie znajdziecie w restauracyjnym
            menu Ustronia Morskiego. Jest to typowa potrawa domowa.








            SKŁADNIKI:

            •  2 całe śledzie
            •  18% śmietana
            •  2 cebule
            •  1 litr zimnej, przegotowanej wody
            •  cukier
                                                                  PRZYGOTOWANIE:
            •  ocet
                                                                  Śledzie wymoczyć, podzielić na dzwonka, oczyścić.
            •  pieprz, sól
                                                                  Cebulę pokroić w małą kosteczkę. Wodę połączyć
                                                                  ze śmietaną, doprawić cukrem, octem, odrobiną pieprzu
                                                                  i soli do smaku. Dodać cebulę wcześniej przesypaną małą
                                                                  ilością cukru, żeby zmiękła. Smak zupy powinien być
                                                                  zdecydowany, intensywny w smaku, słodko – kwaśny.
                                                                  Płynem zalewamy śledzie, pozostawiając na 12 do 24 godz.
                                                                  w lodówce lub innym chłodnym miejscu, żeby smaki się
                                                                  połączyły i przegryzły. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.


                                                                                           Smacznego…






      33
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23