Page 20 - Ryby 2018
P. 20
CHŁODNIK Z BOTWINY Maciej Jeleń
Chłodnik z botwiny z gotowanym w maśle lawendowym ziemniakiem, SKŁADNIKI:
z węgorzem i marynowanym żółtkiem.
• botwina
Szef kuchni Maciej Jeleń sporządzając dania do publikacji kierował • jajko
się sezonowością i regionalnymi produktami. Mamy tu botwinę, • jogurt naturalny
młode warzywa, wędzonego węgorza i ocet z malin własnej produkcji.
Kremowy chłodnik przypominający kolorem lody malinowe z pysznym • kwaśna śmietana
żółtkiem o zaskakującej strukturze spawają, że na pozór zwykłe danie • ocet
staje się daniem wyjątkowym.
• ziemniak
• masło klarowane
• lawenda
• wędzony węgorz
PRZYGOTOWANIE:
Botwinkę kroimy, doprawiamy solą i cukrem.
Dodajemy ocet i jogurt naturalny, miksujemy.
Dodajemy kwaśną śmietanę.
Ziemniaka gotujemy w klarowanym maśle z lawendą.
Cukier i sól (w większej ilości) mieszamy ze sobą,
zasypujemy żółtko. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Do głębokiego talerza nalewamy chłodnik, układamy
pokrojonego w plastry ziemniaka, układamy na to węgorza
i oczyszczone z soli i cukru żółtko.
Dekorujemy piklowaną czerwoną cebulą, nasturcją
i kwiatami z przydomowego ogródka.
Smacznego…
37