Page 19 - Ryby 2018
P. 19
BULION RYBNY Z KLUSECZKAMI Z DORSZA
Beata Mieczkowska-Miśtak
Ten esencjonalny rosół rybny z delikatnymi kluseczkami kładzionymi
z dorsza zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy. Zupa jest łatwa
do wykonania i możemy odtworzyć ten przepis w domu, aby móc się
codzienne cieszyć jego smakiem.
SKŁADNIKI:
NA BULION RYBNY:
• głowy i kręgosłupy dowolnych ryb bałtyckich
• warzywa korzeniowe: seler, pietruszka, marchew
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól, pieprz
• kardamon PRZYGOTOWANIE:
• zielona pietruszka Z resztek ryby i warzyw ugotować mocny bulion.
• liście selera Dodać opalaną cebulę i gotować co najmniej 3 godz.
• cebula i woda Przecedzić przez sito.
DO ZUPY: Dorsza bez ości i skóry zmielić, dodać jajko, mąkę,
posiekane oregano, majeranek i przyprawy w tym kurkumę.
• 3 marchewki
Zagotować wodę, gdy zawrze kłaść łyżką kluseczki.
• 1 pietruszka
• 0,5 korzenia selera Bulion zagotować razem z pokrojonymi warzywami.
• 200 g fileta z dorsza Gdy warzywa będą miękkie podawać zupę
• 1 łyżeczka kurkumy z kluseczkami z dorsza.
• oregano, majeranek
Smacznego…
• czosnek, sól, pieprz
• papryka
• 3 łyżki mąki
• jajko
35