Page 21 - Ryby 2018
P. 21

DORSZ W PORACH Stefan Jagiełowicz







            To klasyczny domowy przepis na szybką zapiekankę rybną.
            Znakomite danie na obiad lub ciepłą kolację.










            SKŁADNIKI:
            •  0,5 kg fileta z dorsza
            •  2 pory
            •  1 cebula
            •  2 ząbki czosnku
            •  2 łyżki masła klarowanego
            •  1 łyżka masła extra                                PRZYGOTOWANIE:
            •  sól, pieprz grubo mielony lub młotkowy
                                                                  Włącz piekarnik na 180ºC. Cebulę pokrój w kostkę.
            •  kilka plasterków sera do tostów                    Czosnek przeciśnij przez praskę. Na 2 łyżkach masła
                                                                  klarowanego przesmaż cebulę z czosnkiem.
                                                                  Szybko posiekaj pora i dorzuć go na patelnie. Smaż mieszając.
                                                                  Gdy por zmięknie, ułóż na nim kawałki dorsza skórą do
                                                                  dołu. Już nie mieszaj, tylko lekko podsmaż. Zdejmij z ognia.

                                                                  Posól i popieprz. Obłóż plastrami sera i włóż do piekarnika.
                                                                  Piecz 10 do 15 min., aż ryba się lekko zarumieni,
                                                                  a ser rozpuści.

                                                                                           Smacznego…



      39
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26