Page 21 - Ryby 2018
P. 21
DORSZ W PORACH Stefan Jagiełowicz
To klasyczny domowy przepis na szybką zapiekankę rybną.
Znakomite danie na obiad lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI:
• 0,5 kg fileta z dorsza
• 2 pory
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 łyżka masła extra PRZYGOTOWANIE:
• sól, pieprz grubo mielony lub młotkowy
Włącz piekarnik na 180ºC. Cebulę pokrój w kostkę.
• kilka plasterków sera do tostów Czosnek przeciśnij przez praskę. Na 2 łyżkach masła
klarowanego przesmaż cebulę z czosnkiem.
Szybko posiekaj pora i dorzuć go na patelnie. Smaż mieszając.
Gdy por zmięknie, ułóż na nim kawałki dorsza skórą do
dołu. Już nie mieszaj, tylko lekko podsmaż. Zdejmij z ognia.
Posól i popieprz. Obłóż plastrami sera i włóż do piekarnika.
Piecz 10 do 15 min., aż ryba się lekko zarumieni,
a ser rozpuści.
Smacznego…
39