Page 26 - Ryby 2018
P. 26

ŁOSOŚ GRILLOWANY Z SOSEM CYTRYNOWYM

            R Reessttaauurraaccjjaa  KKaabbaacczzeekk





            Turyści, którzy raz spróbowali tego dania wracają ponownie,
            żeby zjeść go po raz kolejny. Potrawa zawdzięcza smak świeżości
            i soczystości łososia, wspaniale kontrastującemu sosowi oraz Szefowi
            Kuchni,  który czuwa nad każdym wydawanym z kuchni talerzem.





            SKŁADNIKI:
            •   250 g oczyszczonego z ości fileta z łososia
            •   sok z cytryny
            •   5g mąki ziemniaczanej
            •   sól, pieprz
            •   słodka papryka do smaku
                                                                  PRZYGOTOWANIE:
            •   woda
                                                                  Łososia przyprawiamy do smaku i grillujemy w zależności
            •   masło
                                                                  od grubości kawałka około 15 min.
            •   cukier
            •   ciasto chlebowe                                   SOS:
                                                                  Rozpuszczamy w patelni cukier z masłem.
                                                                  Dodajemy sok z cytryny.  Wodę z mąką wlewamy
                                                                  na patelnię i mieszamy, żeby nie powstały grudki.
                                                                  Wyłączamy.

                                                                  Z ciasta chlebowego formujemy faworki i smażymy
                                                                  na oleju. Podajemy łososia z faworkami i sosem
                                                                  oraz listkami sałaty i ziół. Podajemy jako danie główne.

                                                                                       Smacznego…




      49
   21   22   23   24   25   26   27   28   29