Page 26 - Ryby 2018
P. 26
ŁOSOŚ GRILLOWANY Z SOSEM CYTRYNOWYM
R Reessttaauurraaccjjaa KKaabbaacczzeekk
Turyści, którzy raz spróbowali tego dania wracają ponownie,
żeby zjeść go po raz kolejny. Potrawa zawdzięcza smak świeżości
i soczystości łososia, wspaniale kontrastującemu sosowi oraz Szefowi
Kuchni, który czuwa nad każdym wydawanym z kuchni talerzem.
SKŁADNIKI:
• 250 g oczyszczonego z ości fileta z łososia
• sok z cytryny
• 5g mąki ziemniaczanej
• sól, pieprz
• słodka papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE:
• woda
Łososia przyprawiamy do smaku i grillujemy w zależności
• masło
od grubości kawałka około 15 min.
• cukier
• ciasto chlebowe SOS:
Rozpuszczamy w patelni cukier z masłem.
Dodajemy sok z cytryny. Wodę z mąką wlewamy
na patelnię i mieszamy, żeby nie powstały grudki.
Wyłączamy.
Z ciasta chlebowego formujemy faworki i smażymy
na oleju. Podajemy łososia z faworkami i sosem
oraz listkami sałaty i ziół. Podajemy jako danie główne.
Smacznego…
49