Page 24 - Ryby 2018
P. 24
GOŁĄBKI Z DORSZEM W MODREJ KAPUŚCIE
Kacper Axel Miśtak
To połączenie kapusty z rybą może wydawać się zaskakujące.
Okazuje się na szczęście, że to bardzo dobre zestawienie.
SKŁADNIKI:
• 1 kapusta czerwona
• 0,5 kg filetów ze świeżego dorsza
• 180 g kaszy gryczanej
PRZYGOTOWANIE:
• 6 białych cebul
Liście kapusty sparz w osolonej, wrzącej wodzie
• 2 l bulionu warzywnego lub rybnego
z dodatkiem octu, by zachować jej czerwony kolor.
• sok z jednej cytryny lub limonki Podlej bulionem i ugotuj. Odstaw do ostygnięcia.
• 2 łyżki octu
Cebule pokrój w drobną kostkę, przesmaż z tymiankiem.
• sól, pieprz, pieprz czerwony
Dodaj kaszę gryczaną i lekko podpraż. Podlej bulionem
• gałka muszkatołowa i ugotuj. Odstaw do ostygnięcia.
• tymianek Zmiel dorsza. Dodaj do kaszy. Dopraw cytryną, solą,
czarnym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej
• 18% śmietanka
i czerwonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj
do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę układaj na kapuście i zwijaj jak gołąbki.
Ułóż na dnie dużej patelni i obsmaż. Zalej resztą bulionu.
Gotuj przez 25 min. Na drugiej patelni usmaż 3 cebulki
pokrojone w kostkę, dodaj posiekany tymianek, śmietankę
18% i lekko zredukuj płyn. Zalej nim gołąbki.
Duś razem jeszcze około 10 min. by sos je otulił.
Smacznego…
45