Page 27 - Ryby 2018
P. 27
DORSZ SMAŻONY
W MAŚLE AROMATYZOWANYM LAWENDĄ ZZiieelloonnyy ZZaakkąątteekk Olga Sroka
To danie zachwyca zapachem i smakiem. Masło aromatyzowane
lawendą podbija smak ryby. Sycące, pachnące i pyszne!
SKŁADNIKI:
• 250 g polędwiczek z dorsza PRZYGOTOWANIE:
• 3 gałązki lawendy
Rozpuść masło na patelni i wrzuć do niego lawendę.
• 3 łyżki masła klarowanego Chwilę podgrzewaj, a następnie wyłącz i zostaw na 1 godz.,
• 1 łyżka oliwy żeby lawenda oddała swój aromat do masła.
• 1 łyżka masła śmietankowego
Przygotuj dorsza porządnie go posól i przypraw pieprzem.
• sól, pieprz
Odstaw do lodówki.
• 1marchewka
• 1 cebula SOS:
• 1 pietruszka Cebulę pokrój na piórka i podsmaż na oliwie.
Dodaj startą marchew i pietruszkę. Chwile przesmaż,
• mały słoiczek koncentratu pomidorowego
dopraw do smaku, dodaj koncentrat i wodę, duś
• 1 szkl. wody aż warzywa zmiękną.
• listki sałat i kwiaty jadalne
Podgrzej masło lawendowe,
dodaj do niego masło śmietankowe. Smaż porcjami rybę na
rumiano. Podawaj z sosem, sałatą i kwiatami jadalnymi.
Smacznego…
51