Page 25 - Ryby 2018
P. 25
POLĘDWICZKI Z BELONY ZE SZPARAGAMI
Przepis: Grupa Wodnik. Wykonanie: Szefowa kuchni – Anna Pałczyńska
To danie to znakomity pomysł na wykwintny obiad.
Przygotowane z rarytasu jakim jest belona. Pyszna ryba podana z młodymi
warzywami zachwyci najbardziej wymagających koneserów kuchni.
SKŁADNIKI:
• 160 g polędwiczek z belony
• 100 g młodego pora PRZYGOTOWANIE:
• 2 szt. młodej marchwi
Warzywa umyj. Buraczki odetnij od botwinki, inne warzywa
• 4 buraczki z botwinką
cienko obierz. Zagotuj wodę. Blanszuj krótko warzywa,
• 2 szt. rzodkiewki osobno buraki, żeby nie pofarbowały innych warzyw
• 4 szparagi i od razu włóż je do wody z lodem, żeby zachowały
• 2 ziemniaki soczysty kolor.
• panko
Polędwiczkę z belony dopraw do smaku solą i świeżo
• 100 ml mleka zmielonym pieprzem. Z mąki, mleka i jajka przygotowuj
• 1 jajko ciasto. Obtocz w nim rybę, a następnie panieruj ją w panko.
• 4 łyżki mąki Zamiast panko możesz użyć bułki tartej.
Smaż na oleju na złoty kolor. Jednocześnie na maśle
• olej, sól, pieprz do smaku
podsmaż warzywa. Wszystkie składniki ułóż fantazyjnie
• masło na talerzu. Na rybę nałóż pianę z masła.
• oliwa cytrynowa Całość polej oliwą cytrynową. To danie to znakomity
• kiełki do dekoracji pomysł na wykwintny obiad.
Smacznego…
47