Page 25 - Ryby 2018
P. 25

POLĘDWICZKI Z BELONY ZE SZPARAGAMI


            Przepis: Grupa Wodnik. Wykonanie: Szefowa kuchni – Anna Pałczyńska





            To danie to znakomity pomysł na wykwintny obiad.
            Przygotowane z rarytasu jakim jest belona. Pyszna ryba podana z młodymi
            warzywami zachwyci najbardziej wymagających koneserów kuchni.





            SKŁADNIKI:

            •  160 g polędwiczek z belony
            •  100 g młodego pora                                   PRZYGOTOWANIE:
            •  2 szt. młodej marchwi
                                                                    Warzywa umyj. Buraczki odetnij od botwinki, inne warzywa
            •  4 buraczki z botwinką
                                                                    cienko obierz. Zagotuj wodę. Blanszuj krótko warzywa,
            •  2 szt. rzodkiewki                                    osobno buraki, żeby nie pofarbowały innych warzyw
            •  4 szparagi                                           i od razu włóż je do wody z lodem, żeby zachowały
            •  2 ziemniaki                                          soczysty kolor.
            •  panko
                                                                    Polędwiczkę z belony dopraw do smaku solą i świeżo
            •  100 ml mleka                                         zmielonym pieprzem. Z mąki, mleka i jajka przygotowuj
            •  1 jajko                                              ciasto. Obtocz w nim rybę, a następnie panieruj ją w panko.
            •  4 łyżki mąki                                         Zamiast panko możesz użyć bułki tartej.
                                                                    Smaż na oleju na złoty kolor. Jednocześnie na maśle
            •  olej, sól, pieprz do smaku
                                                                    podsmaż warzywa. Wszystkie składniki ułóż fantazyjnie
            •  masło                                                na talerzu. Na rybę nałóż pianę z masła.
            •  oliwa cytrynowa                                      Całość polej oliwą cytrynową. To danie to znakomity
            •  kiełki do dekoracji                                  pomysł na wykwintny obiad.
                                                                                        Smacznego…





      47
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29