Page 22 - Ryby 2018
P. 22
DORSZ Z KARMELIZOWANA DYNIĄ
R Reessttaauurraaccjjaa OOkkttooppuuss – Szef kuchni Andrzej Hynda
SKŁADNIKI NA WYWAR:
• 200 g fileta z dorsza
• białe wino
• pieczony czerwony burak
• ocet balsamiczny PRZYGOTOWANIE:
• 100 g świeżej dyni Pieczonego czerwonego buraka pokrój w cieniutkie plasterki
• pieczony ziemniak i połącz z ciemnym octem balsamicznym.
• olej aromatyzowany bazylią Dopraw solą i pieprzem do smaku.
• liście nasturcji Dynie obierz i pokrój w drobna kostkę. Na patelnię wsyp
• masło, masło klarowane cukier. Karmelizuj dynie, aż stanie się lśniąca, podlej ją białym
winem i odparuj nadmiar płynu. Ziemniaka przypraw, polej
olejem smakowym i upiecz w piecu.
Na maśle klarowanym usmaż fileta z dorsza oprószonego
sola i pieprzem. Potrawę połącz. Udekoruj nasturcją.
Na wierzch gorącego dorsza wyłóż wiórki zimnego masła.
Smacznego…
41