Page 17 - Ryby 2018
P. 17

ZUPA RYBNA


            R Reessttaauurraaccjjaa  „„NNaa  bbooggaattoo”” Agnieszka i Robert Bogdzińscy




            To sycąca zupa na bulionie rybnym z warzywami
            i dużymi kawałkami ryb. To kwintesencja smaków nadbałtyckich.




            SKŁADNIKI:
            NA BULION RYBNY:

            •  głowy i kręgosłupy dowolnych ryb bałtyckich
            •  warzywa korzeniowe: seler, pietruszka, marchew
            •  przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz   PRZYGOTOWANIE:
            •  cytryna i woda.                                    Wlej do garnka wodę, włóż głowy i kręgosłupy ryb.
                                                                  Cebulę przekrój na pół i przypiecz na ogniu na czarno.
            DO ZUPY:                                              Dodaj przypieczone nad ogniem połówki cebuli do garnka.
            •  1 cukinia                                          Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i warzywa korzeniowe.
            •  1 seler naciowy                                    Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku.
                                                                  Gotuj długo, żeby warzywa i resztki ryb oddały swój smak
            •  1 papryka
                                                                  do bulionu.
            •  1 cebula
            •  3 marchewki                                        Po około 3 godz. gotowania odstaw wywar, a następnie
            •  1 pietruszka                                       przecedź i dodaj sok z cytryny. Warzywa do zupy pokrój
                                                                  dowolnie i podsmaż na łyżce oleju na patelni.
            •  0,5 korzenia selera
                                                                  Połącz je z czystym wywarem. Zagotuj.
            •  1 łyżka oleju
            •  sól, pieprz, papryka do smaku                      Pokrój filety ryb na spore kawałki. Dodaj do zupy razem
            •  dowolne filety ryb bałtyckich                      z przyprawami. Podawaj z koperkiem i grzankami.

                                                                                         Smacznego…




      31
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22