Page 17 - Ryby 2018
P. 17
ZUPA RYBNA
R Reessttaauurraaccjjaa „„NNaa bbooggaattoo”” Agnieszka i Robert Bogdzińscy
To sycąca zupa na bulionie rybnym z warzywami
i dużymi kawałkami ryb. To kwintesencja smaków nadbałtyckich.
SKŁADNIKI:
NA BULION RYBNY:
• głowy i kręgosłupy dowolnych ryb bałtyckich
• warzywa korzeniowe: seler, pietruszka, marchew
• przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE:
• cytryna i woda. Wlej do garnka wodę, włóż głowy i kręgosłupy ryb.
Cebulę przekrój na pół i przypiecz na ogniu na czarno.
DO ZUPY: Dodaj przypieczone nad ogniem połówki cebuli do garnka.
• 1 cukinia Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i warzywa korzeniowe.
• 1 seler naciowy Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku.
Gotuj długo, żeby warzywa i resztki ryb oddały swój smak
• 1 papryka
do bulionu.
• 1 cebula
• 3 marchewki Po około 3 godz. gotowania odstaw wywar, a następnie
• 1 pietruszka przecedź i dodaj sok z cytryny. Warzywa do zupy pokrój
dowolnie i podsmaż na łyżce oleju na patelni.
• 0,5 korzenia selera
Połącz je z czystym wywarem. Zagotuj.
• 1 łyżka oleju
• sól, pieprz, papryka do smaku Pokrój filety ryb na spore kawałki. Dodaj do zupy razem
• dowolne filety ryb bałtyckich z przyprawami. Podawaj z koperkiem i grzankami.
Smacznego…
31