Page 13 - Ryby 2018
P. 13
TATAR Z MARYNOWANEGO ŚLEDZIA
Jan Sokolnicki
SKŁADNIKI: Ten tatar jest delikatny i wyjątkowy. Smak świeżego, marynowanego
śledzia bardzo przyjemny. Idealnie nadaje się jako przystawka
• 2 śledzie na 1 osobę
na spotkania z przyjaciółmi.
• 1 średnia czerwona cebulka na porcję
• 1 mały burak
• 1 ogórek kiszony
• 1 ogóreczek konserwowy
• 0,5 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE:
• sos sojowy Buraki zagotować lub zapiec, zetrzeć na tarce i przyprawić
• sól, pieprz czarny i czerwony do smaku. Śledzie wyczyścić, wyjąć z nich dokładnie ości
i ściągnąć skórę. Z podanych składników zagotować zalewę
wyłączyć ją, zaraz po zagotowaniu i ostudzić. Śledzie zalać
ZALEWA NA 4 PORCJE: zimną zalewą. Wstawić do lodówki na 8 godz.
• 0,5 szklanki octu 10%
• 2 szklanki wody Śledzie wyjąć z lodówki i delikatnie przemieszać, tak aby
zalewa dotarła do każdej części śledzia. Wstawić na kolejne
• ¾ szklanki cukru
12 godz. do lodówki.
• 2 łyżki soli
• 4 ziela angielskie Po tym czasie śledzie wyjąć i osączyć z zalewy. Śledzia
• 2 liście laurowe posiekać w kostkę, przyprawić. Pokroić w kosteczkę cebulę
i ogórka kiszonego. Połączyć ze śledziem.
• 1 łyżeczka pieprzu
Wstawić na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Wykładać porcje, obsypać burakami, udekorować ogórkami
i krążkami cebuli szalotki.
Smacznego…
23