Page 16 - Ryby 2018
P. 16
ZUPA SZPARAGOWA Z KREWETKAMI
Z Ziieelloonnyy ZZaakkąątteekk,, Jacek Sroka
To lekka zupa na bulionie z ryb bałtyckich. Pyszna, o wyraźnym smaku
szparagów z dodatkiem maślanych krewetek. Zupa robiona jest
kiedy w sprzedaży dostępne są szparagi. Udekorowana ich główkami
i krewetkami bardzo ładnie się prezentuje. Znakomicie smakuje
z grzankami lub świeżą bagietką.
SKŁADNIKI:
• 2 pęczki zielonych szparagów PRZYGOTOWANIE:
• 1 opakowanie gotowanych krewetek Cebule i czosnek obrać, poszatkować, wrzucić do garnka
• 2 litry bulionu rybnego i przesmażyć na łyżce oleju, aż się zrumienią. Dolać bulion
• 2 młode kalarepki, 1 cebula rybny, dodać korzeń pietruszki i gotować na małym ogniu.
Szparagi umyć, pokroić, główki odłożyć, a resztę wrzucić
• 1 mały korzeń pietruszki
go garnka. Gotować na małym ogniu.
• 2 łyżki octu jabłkowego
Krewetki zamarynować w occie, oliwie i posiekanych
• 1 szalotka, 1 łyżka oliwy szalotkach. Przyprawić solą i pieprzem.
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oleju Wrzucić do zupy obranego i pokrojonego ziemniaka,
obrane i pokrojone kalarepki i drobno posiekane zioła.
• 1 ząbek czosnku
Gdy warzywa zmiękną, wyłączyć zupę i zmiksować na gładko.
• pęczek szczypiorku Zostawić pod przykryciem.
• sól i pieprz do smaku
• świeże zioła: pietruszka, tymianek, Na maśle przesmażyć główki szparagów i krewetki.
Spróbować zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
koperek do doprawienia zupy
Posiekać szczypiorek. Udekorować główkami szparagów,
szczypiorkiem i krewetkami.
Smacznego…
29