Page 11 - Ryby 2018
P. 11
SMAŻONE FILETY ŚLEDZIOWE Kamil Lepa
W MARYNACIE OCTOWEJ
SKŁADNIKI:
Ten przepis to absolutna klasyka. Świeże śledzie bałtyckie usmażone na • 1 kg filetów ze śledzia
chrupko i zalane potem słodko – kwaśną marynatą. To danie polubią • mąka
nawet osoby, które za śledziami nie przepadają. W domowej wersji • sól, pieprz, słodka papryka
każdy ma jakiś tajemny składnik, który dodaje, alby podbić smak dania.
• olej do smażenia
MARYNATA:
• 1 szklanka octu
• 3–4 cebule
• 4 szklanki wody
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki soli
• 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
• 2 liście laurowe
• po 5 ziarenek czerwonego pieprzu i ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie przypraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Obtocz w mące i usmażyć na oleju na zloty kolor.
Ostudź. Cebule pokrój w plastry dodaj ocet, wodę, liście
laurowe, pieprz cytrynowy oraz czerwony i ziele angielskie.
Zalewę gotuj 5minut od chwili warzenia.
Następnie ostudź zalewę. Śledzie ułóż w słoiku
lub głębokiej misce i zalej całkowicie zimną zalewą.
Odstaw w chłodne miejsce na 12 godz.
Smacznego…
19