Page 7 - Ryby 2018
P. 7
ŚLEDZIE W WIŚNIÓWCE BBeeaacchh BBaarr MMAAXX – Szef kuchni Artur Synowiec
To wyjątkowa wersja śledzi smażonych a potem marynowanych. SKŁADNIKI:
Tę niezwykłość zawdzięcza smakowi i zapachowi wiśni. • 1 kg śledzia
Marynata sprawia, że śledziki są ładne i jasnoróżowe.
To piękne i pyszna danie idealne jako przystawka. • 0,5 kg cebuli
• 0,5 litra octu
• 0,5 litra wódki wiśniowej
• 100 ml zagęszczonego soku wiśniowego
• 1,5 litra wody
• szklanka mąki
• 200 ml oleju
• 15 liści wiśni
• sól pieprz, 3 goździki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj fileta ze śledzia. Oczyść, wymyj i osusz.
Przypraw, oprósz mąką i obsmaż na złoto na oleju.
ZALEWA:
Cebulę pokrój w piórka. Obsmaż ją na oleju.
Dodaj liście wiśni i chwilę smaż. Stopniowo dodaj wszystkie
składniki. Doprowadź do wrzenia i odstaw do całkowitego
wystygnięcia. Gotową zalewą do śledzia zalej je i zostaw
w lodówce na 48 godz.
Smacznego…
11