Page 3 - Ryby 2018
P. 3
RYBY BAŁTYCKIE
Niskie zasolenie wód Bałtyku sprawia, że ze względu na małą mine- zwykle pieczonego w całości lub smażonego.Sola osiąga długość około
ralizację występuje w nim niewiele gatunków ryb.Te,które u nas żyją 35 cm,ma mięso białe,chude,jędrne,które łatwo oddziela się od ości.
są zazwyczaj mniejsze niż ich kuzyni z Morza Północnego czy Morza Jest bardzo delikatna i uważana z jedną z najwykwintniejszych ryb.
Śródziemnego.Jednak duże różnice w stopniu zasolenia wód od 1 % do Troć wędrowna mierzy średnio 70 cm,ma mięso koloru różowego,które
30% pozwalają na występowanie w nich ryb słodkowodnych i morskich. jest bardzo delikatne.Zawiera dużo tłuszczu,ma mało ości.Pod wzglę-
Największe znaczenie dla rybołówstwa i przetwórstwa mają: śledź, dem smaku nie ustępuje łososiowi. Jedzona jest na surowo, wędzona,
dorsz i szprot.W gastronomi chętnie sięgamy po płastugi: stornię lub pieczona i smażona.
gładzicę popularnie zwane flądrą oraz skarpa czyli turbota. Ryby morskie zawierają witaminy z grupy B,A i D, fosfor oraz kwasy
Bardzo cenione są także ryby wędrowne występujące w wodach Bałtyku Omega 3.Cenione są ze względu na walory smakowe i prozdrowotne.
i w naszych rzekach: łosoś, troć, węgorz. Lokalnie poławia się także: Najświeższe z nich trafiają z kutrów wprost do smażalni i restauracji
belonę, solę zwyczajną, motelę – rybę z rodziny dorszowatych, ostro- Ustronia Morskiego.W Ustroniu Morskim istnieje przystań rybacka
płetwca,sieję,sielawę,leszcza morskiego,sandacza,płoć,okonia i stynkę. skąd łodzie wczesnym rankiem wypływają na połów. Niestety zawód
Ryby bałtyckie różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale także rybaka jest zanikający. Warto więc jeśli będzie ku temu okazja,
zapachem i smakiem. zobaczyć wyjście w morze lub powrót do portu kutrów rybackich
Śledź bałtycki osiąga długość od 18 do 24 cm.Jego mięso jest miękkie pełnych świeżych i pysznych ryb bałtyckich.Warto też wypróbować
i tłuste.Ma wyrazisty smak oraz zapach.Jest dość ościste.Turbot mierzy przepisów, które przygotowali nasi eksperci.
zwykle około 50 cm,ma białe,jędrne i soczyste mięso.Serwuje się go
Z wielką radością oddajemy w Państwa ręce drugą publikację „Smaki Turyści widzą to i chętnie do nas wracają. Doceniają troskę, serdeczność,
rybne” Ustronia Morskiego. Niesłabnąca popularność programów kuli- dbałość o każdy szczegół.Jako wójt Gminy Ustronie Morskie z przyjemno-
narnych sprawiła, że coraz częściej wybieramy miejsca, które cieszą nas ścią słucham pochwał dotyczących różnych miejsc,które poprzez wyjątkowy
niepowtarzalnym,a za razem doskonałym smakiem.Ustronie Morskie jako smak stały się naszą wizytówką.Wiem, że Goście wracają do nas co rok
gmina turystyczna od dawna dostrzega zależność między zadowolonymi i odwiedzają te same lokalizacje. Chcą bowiem odświeżyć swoją pamięć
turystami a pysznym jedzeniem.Wyróżniająca się wyjątkowym połączeniem o smaki, których nie mają na co dzień u siebie. Potrawy rybne stały się
tradycji kulinarnych przywiezionych z wielu regionów, ustrońska kuchnia naszą wizytówką.Turyści cenią sobie smak ryb bałtyckich, często są one
ukształtowała swoją oryginalność i cieszy się coraz większym uznaniem. łowione i przyrządzanie niemal od razu, prosto z kutra.Ale to nie jest na
Dlatego miło nam,że możemy Państwu zaprezentować smaki potraw rybnych pewno jedyny sekret dobrego smaku kulinarnych hitów.
z naszej gminy.Receptury potraw z długą historią i te najnowsze,które two- W publikacji znajdziecie Państwo namiastkę różnorodności kulinarnych,
rzą nasi mieszkańcy oraz szefowie licznych profesjonalnych kuchni,które którą tworzą nasi mieszkańcy. Zdaję sobie sprawę, że jest to tylko mała
działają na terenie naszej gminy są już dziś rozpoznawalne jako tutejsze. cząstka wspaniałych dań,których można u nas skosztować.Mam nadzieję,
To co nas wyróżnia to dbałość o to,aby to co podajemy naszym gościom było: że jest jednak na tyle reprezentatywna,aby wyrobić sobie zdanie na temat
świeże,lokalne i pyszne.Bez względu na to,czy są to potrawy kuchni domo- tego jaka jest nasza kultura kulinarna. Próbujcie, delektujcie, cieszcie się
wej,dania rybne ze smażalni czy restauracji,gospodarze tych miejsc wiedzą, smakiem, wypróbujcie przepisy, które udało nam się zgromadzić.
jak oczarować smakiem i sprowokować do kolejnej wizyty i spróbowania Serdecznie dziękuję mieszkańcom i szefom kuchni za poświęcony czas
kolejnego dania. i udzielone przepisy oraz zapraszam do lektury.
3
Wójt Gminy
Jerzy Kołakowski