Page 4 - Ryby 2018
P. 4
I INNFFOORRMMAACCJJEE OO KKUUCCHHNNII UUSSTTRROONNIIAA MMOORRSSKKIIEEGGOO którą można jeść na śniadanie, obiad i kolację – w sałatkach, przystaw-
kach, jako danie główne. Można go zjeść u gospodarza, u którego się za-
Współczesna kuchnia Ustronia Morskiego powstała w wyniku mieszania mieszkało podczas urlopu lub w barze, a także w miejscach, które reklamują
się i przenikania kuchni pomorskiej i kuchni różnych regionów kraju. się jako „obiady domowe”. W każdym z tych miejsc osoby, które go przy-
Mieszkańcy, którzy osiedlali się po 1945 r. na terenie Gminy Ustronie rządzają mają swoje sposoby na doprawienie, przygotowanie i mistrzow-
Morskie ściągnęli ze sobą smaki swojego dzieciństwa. Pozwozili ze sobą skie podanie potrawy. Znajdziecie tu państwo: tatara ze śledzia, śledzika
zeszyty z przepisami i zapiski odziedziczone po przodkach. Inspirowali się w oleju, w śmietanie, w pomidorach, śledzika z suszoną śliwką, z grzybami
nimi i przystosowali je do zastanej rzeczywistości. leśnymi, śledzia smażonego i marynowanego, sałatki śledziowe, śledzika
Na początku trudno im było się przestawić na to, że na tym terenie naj- solonego, koreczki śledziowe, matiasy, świeżego smażonego śledzia, ikrę
łatwiej było zdobyć rybę. I wstępnie ryby nie były jakoś specjalnie cenio- ze śledzia, śledzia pieczonego w kapuście a nawet pieczeń ze śledzia.
nym pokarmem. Przysłowie z tamtego czasu mówiło: „od dorsza flądra Prawdziwą domową kuchnię z Ustronia Morskiego poznać można dzięki
gorsza”, co oddaje podejście przybyłych z różnych zakątków Polski wielbi- mieszkańcom gotującym dla osobistych gości, gospodarstwom agrotury-
cieli kiełbas i mięsa do tego produktu. Głód sprawiał, że jedzono wszystko, stycznym, które serwują swoim bywalcom prawdziwie domowe jedzenie,
ale kiedy można było, celebrowano potrawy na bazie przepisów „z domu”. licznym smażalniom, barom i restauracjom. Wiem, że żeby dobrze zjeść
Najsmaczniejsze z nich przetrwały. Ale z potrzeby chwili, konieczności w Ustroniu Morskim nie trzeba długo szukać odpowiedniego miejsca.
pożywiania się tym, co było dostępne w najbliższej okolicy powstały wspa- Każdy znajdzie tu coś dla siebie. A właściciele lokali gastronomicznych
niałe współczesne przepisy na sałatki z rybą, pasty i konserwy rybne, prześcigają się między sobą, aby podawać jak najlepsze produkty i naj-
dania obiadowe i okazjonalne. A ryby stały się produktem równie cenio- smaczniejsze potrawy.
nym i popularnym jak mięso. Dziś są synonimem tego regionu. Są w cenie,
pragniemy ich kosztować, przepadamy za nimi. Nic więc dziwnego, że Z perspektywy kogoś, kto uwielbia odkrywać pyszne dania i jest emocjo-
coraz częściej turyści także przyjeżdżają nad morze jak to się zwykło nalnie związanym z tym miejscem, Ustronie Morskie jawi mi się jak sklep
mówić „na rybkę” po prostu. ze smakołykami. Od lat mieszkańcy gminy oczarowują mnie smakami
swoich potraw. Mam wielkie szczęście móc kosztować przysmaków
Dziś kuchnia Ustronia Morskiego to bogactwo smaków i aromatów. Składają zarówno restauracyjnych, barowych jak i domowych. Jako honorowa miesz-
się na nią przede wszystkim dania rybne. To one są najczęściej zamawiane kanka Ustronia Morskiego bywam tu bardzo często. Lubię odwiedzać
w smażalniach, barach, restauracjach i próbowane przez turystów, którzy znane miejsca, spotykać ludzi z którymi przyjaźnię się od wielu lat. Lubię
są tu wyczekiwanymi gośćmi. Najpopularniejszą rybą jest oczywiście dorsz. też poznawać miejsca nowe, które powstają tu z sezonu na sezon. Uwiel-
Podaje się go zazwyczaj smażonego. Za rarytas uznawane zaś są wątróbki biam szczerość i otwartość z jaką mieszkańcy tego urokliwego zakątka
rybne z dorsza. Równie popularna jest także flądra smażona prosto na przyjmują swoich gości. Nie ma w tym nic wymuszonego, oni po prostu
patelni, oprószona przyprawami i mąką. Ta prosta i smaczna potrawa ma mają w naturze gościnność. Pod względem kulinarnym poznałam to
tu wielu zwolenników, do których należę także ja. Królewski łosoś, a także miejsce jak nikt inny. To tu rozpoczynałam swoją przygodę jako detektyw
troć wędrowna, która jest do niego bardzo podobna są w Ustroniu Morskim kulinarny tropiący pyszne dania i dobrą tradycyjną kuchnią. Miałam za-
podawane na wiele sposobów. Od surowego, tylko zamarynowanego szczyt przygotować publikację „Ustrońskie smaki rybne”. Przy tej okazji
w przyprawach, poprzez wędzonego, pieczonego, smażonego, na zupie poznałam wielu wspaniałych ludzi i skosztowałam znakomitych dań. Naj-
rybnej na łososiu kończąc. Jeśli uda Wam się trafić do lokalu, którego lepsze w tym wszystkim było i jest to, że te spotkania były dla mnie in-
gospodarz para się wędkarstwem lub rybactwem może będziecie mieli spiracją. Zapierającą dech w piersiach przygodą z odkrywaniem tajemnic
szczęście spróbować: turbota, zimnicy, belony, soli, okonia morskiego, płoci kuchni tego regionu. To dzięki spotkaniom z mieszkańcami, restauratorami
lub leszcza morskiego. Jeśli trafi Wam się taka okazja nie zastanawiajcie i szefami kuchni możemy dziś pokazać to, co jest tu najlepsze. Odtwa-
się i próbujcie, bo są wyjątkowym rarytasem i rzadko można na nie trafić. rzając przepisy osób, które zgodziły się wziąć udział w tej publikacji możemy
cieszyć się nimi także u siebie w domu.
Nie przypadkiem śledzia bałtyckiego zostawiłam na koniec opowieści Dziękuję za szczodrość z jaką przyjmowano mnie podczas pracy nad
o bałtyckich smakach Ustronia Morskiego. Ta ryba jest tu tak popularna materiałem do publikacji i zapraszam do zapoznania się z tym, co dla
i robiona na wiele sposobów, że powinna chyba znaleźć się w herbie Państwa przygotowaliśmy.
5 gminy. Ilu mieszkańców w Ustroniu tyle przepisów na niego. Śledź to ryba,
Beata Mieczkowska-Miśtak