Page 8 - Ryby 2018
P. 8
PSTRĄG MARYNOWANY PO USTROŃSKU
Jerzy Kołakowski
To bardzo elegancka i smaczna przystawka, którą łatwo można SKŁADNIKI:
przygotować samodzielnie. Pstrąg w niczym nie ustępuje tu łososiowi,
którego przygotowuje się w podobny sposób. • 1 kg pstrąga tęczowego
• 0,5 szklanki soli
• 0,5 szklanki cukru
• 50 mil białej wódki
• 2 duże cytryny
• cebula biała i ogórki
• pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE:
Pstrąga oczyścić, zrób dwa filety, wyjmij dokładnie ości.
Sól zmieszaj z cukrem. Posól i wstaw do lodówki na godzinę.
Wyjmij z lodówki.
Pokrój w kostkę: część w drobną a część w grubszą.
W kosteczkę pokrój także cebulę białą i ogórki.
Cebulę szalotkę pokrój natomiast w krążki. Pokrojonego
tatara przypraw do smaku i dodaj połowę cebuli i ogórków.
Wstawić na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Podawaj ładnie wyłożonego na talerz. Ozdób go resztką
cebuli i ogórka oraz szalotką i papryczką.
Podawaj z dobrym pieczywem.
Smacznego…
13