Page 15 - Ryby 2018
P. 15
FLACZKI Z KALMARA Grzegorz Czachorowski
To znakomita sycąca zupa, której smak zachwyca.
Gęsta od warzyw korzeniowych i kalmara.
Pikantne przyprawienie sprawia, że zupa sprawdza się doskonale
gdy mamy chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI:
• 0,5 kg tub kalmara
• 2 litry bulionu drobiowego
PRZYGOTOWANIE:
• 2 duże cebule
• 2 marchewki Na 2 łyżkach oleju podsmażcie ziele angielskie, listek laurowy,
• 2 cebule kardamon i pieprz ziarnisty. Przygotujcie cebule i czosnek
krojąc je w paski. Marchew, pietruszkę i seler skrójcie
• 1 pietruszka
w słupki i dorzućcie na olej. Smażcie chwile w garnku na
• mały seler dużym ogniu energicznie mieszając. Mieszajcie energicznie,
• 1 pikantne chili żeby warzywa się nie przypaliły. Dolejcie bulion i gotujcie
• 1 łyża mąki ziemniaczanej na małym ogniu 10 min.
• 2 łyżki majeranku
Wrzućcie przyprawy, doprawcie do smaku. Dodajcie mąkę
• 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego ziemniaczaną rozrobiona w małej ilości wody. Mieszajcie,
• sok z połówki cytryny żeby dobrze się połączyła z bulionem. Wyłączcie i zostawcie
• 3 łyżki oleju na chwile pod przykryciem. Oczyśćcie i potnijcie na paseczki
tuby. Ponownie włączcie zupę, kiedy się zagotujcie wrzućcie
• 2 liście laurowe
kalmary, zamieszajcie i poczekajcie aż się zagotuje.
• 4 ziela angielskie
Po 5 min. od momentu wrzenia wyłączcie. Dodajcie sok
• 3 ziarenka pieprzu z cytryny i podawajcie.
• 1 kardamon Ta zupa znakomicie smakuje z pajdą chleba.
• 4 ząbki czosnku
• słodka i ostra papryka, sól, pieprz do smaku Smacznego…
27