Page 15 - Ryby 2018
P. 15

FLACZKI Z KALMARA Grzegorz Czachorowski





            To znakomita sycąca zupa, której smak zachwyca.
            Gęsta od warzyw korzeniowych i kalmara.
            Pikantne przyprawienie sprawia, że zupa sprawdza się doskonale
            gdy mamy chłodniejsze dni.



            SKŁADNIKI:
            •  0,5 kg tub kalmara
            •  2 litry bulionu drobiowego
                                                                  PRZYGOTOWANIE:
            •  2 duże cebule
            •  2 marchewki                                        Na 2 łyżkach oleju podsmażcie ziele angielskie, listek laurowy,
            •  2 cebule                                           kardamon i pieprz ziarnisty. Przygotujcie cebule i czosnek
                                                                  krojąc je w paski. Marchew, pietruszkę i seler skrójcie
            •  1 pietruszka
                                                                  w słupki i dorzućcie na olej. Smażcie chwile w garnku na
            •  mały seler                                         dużym ogniu energicznie mieszając. Mieszajcie energicznie,
            •  1 pikantne chili                                   żeby warzywa się nie przypaliły. Dolejcie bulion i gotujcie
            •  1 łyża mąki ziemniaczanej                          na małym ogniu 10 min.
            •  2 łyżki majeranku
                                                                  Wrzućcie przyprawy, doprawcie do smaku. Dodajcie mąkę
            •  2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego                  ziemniaczaną rozrobiona w małej ilości wody. Mieszajcie,
            •  sok z połówki cytryny                              żeby dobrze się połączyła z bulionem. Wyłączcie i zostawcie
            •  3 łyżki oleju                                      na chwile pod przykryciem. Oczyśćcie i potnijcie na paseczki
                                                                  tuby. Ponownie włączcie zupę, kiedy się zagotujcie wrzućcie
            •  2 liście laurowe
                                                                  kalmary, zamieszajcie i poczekajcie aż się zagotuje.
            •  4 ziela angielskie
                                                                  Po 5 min. od momentu wrzenia wyłączcie. Dodajcie sok
            •  3 ziarenka pieprzu                                 z cytryny i podawajcie.
            •  1 kardamon                                         Ta zupa znakomicie smakuje z pajdą chleba.
            •  4 ząbki czosnku
            •  słodka i ostra papryka, sól, pieprz do smaku                                 Smacznego…



      27
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20