2024-08-06

Jury doceniło smak tradycji "Rusowiaczków"

Podczas IX edycji Konkursu Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” zorganizowanej w Grzybowie, jury doceniło wyjątkowy smak pierogów „Rusowiaczków” i przyznało KGW Rusowo trzecie miejsce.

Bitwa Regionów to wyjątkowa okazja do prezentacji różnorodności kulinarnych i tradycji wszystkich regionów Polski. Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. W tym roku konkurs przebiega w trzech etapach. W trakcie wszystkich wydarzeń Koła Gospodyń Wiejskich prezentują zgłoszone potrawy regionalne, a jurorzy je oceniają według kryteriów wskazanych w regulaminie. W miniony weekend podczas Festiwalu Zupy Grzybowej zorganizowano :”Bitwę regionów”, w której wzięło udział 14 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu kołobrzeskiego. Pierwsze miejsce za „Królika w białej pościeli”  zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Przybysławiu, drugie miejsce  Koło Gospodyń Wiejskich w Ząbrowie za „Wiejski Pasztet na kruchym cieście”, a trzecie Koło Gospodyń Wiejskich Rusowo – za Rusowiaczki, danie które łączy smak z tradycją. – Bardzo nas cieszy, że zawodowy kucharz zasiadający w jury pochwalił nas za zamiłowanie do tradycji, a przede wszystkim pracę zespołową – mówi Sylwia Kręglewska, szefowa KGW Rusowo.  Pierogi to „konik” KGW. Do ich przygotowania koło wykorzystało koszalińską mąkę, mleko od lokalnych rolników, warzywa i zioła uprawiane na terenie Rusowa. Z mleka przygotowano tradycyjny twaróg i masło, którym okraszono pierogi. – Samo ubijanie masła trwało dwie i pól godziny, ale opłaciło się, bo nasze pierogi "stanęły" na podium  – uśmiecha się S. Kręglewska.

Finał wojewódzki, konkursu odbędzie się 17 sierpnia podczas Kartoflady, czyli Wielkiego Święta Ziemniaka w Mielnie. Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

 

Czytaj także: