Zrobiły najsmaczniejsze pijone golonko
Pijane golonko z jabłkową kiszonką - to danie, które zwyciężyło w Bitwie Regionów, czyli Konkursie Kulinarnym Dla Kół Gospodyń Wiejskich zorganizowanym w Gościnie. W kulinarnym konkursie uczestniczyło osiem kól gospodyń wiejskich.
Zwycięzcą zostało Koło Gospodyń Wiejskich z Rusowa.” Sylwia Kręglewska, szefowa koła zdradziła, że golonka, w wykonaniu gospodyń z Rusowa przygotowywana jest na produkcie regionalnym wpisanym do rejestru produktów tradycyjnych, a takim jest ciemne kołobrzeskie piwo. Aby golonka zachwycała smakiem musi być podana z jabłkową kiszonką (tę przygotowuje na bazie jabłek z własnego sadu szefowa koła z Rusowa) i doprawiona podagrycznikiem. – To przepis mojej babci, pochodzący z 1946 roku – opowiada Sylwia Kręglewska. Co teraz? Już 17 września KGW z Rusowa będzie „walczyło” swoją golonką o tytuł najlepszego dania, podczas etapu wojewódzkiego „Bitwy Regionów”, który odbędzie się w Boninie.
Trzymamy za Was kciuki!