2018-07-09

Pyszna zabawa w ustrońskim amfiteatrze

„Festiwal Ryby” wpisał się już na stałe w kalendarz imprez letnich Ustronia Morskiego. Jego kolejną odsłonę mogliśmy zobaczyć 06 lipca w ustrońskim amfiteatrze. Gwiazdą kulinarną tegorocznej edycji  był kucharz – Robert Bochenko. Ten znawca dobrego smaku,  tajników zdrowej i szlachetnej kuchni przyrządził i raczył wszystkich potrawami z bałtyckich ryb, warzyw, mięsa i grzybów. Festiwal Ryby był nie tylko doskonałą okazją do degustacji potraw przyrządzonych na oczach publiczności. Był też praktyczną lekcją zasad gotowania, doboru produktów, przypraw, a nawet psychologii kuchni. Mistrz chętnie dzielił się swoją wiedzą na temat specjałów z całego świata, a jego „zupa rybna po tajsku” ściągnęła do amfiteatru wielu smakoszy. W tym dniu, na scenie pojawili się również karykaturzyści i satyrycy, którzy przyjechali do Ustronia Morskiego na 15 jubileuszowe spotkania z satyrą i karykaturą „MORKA” . Wśród prac poplenerowych nie zabrakło oczywiście tych z  motywem rybnym. Następnie wystąpił Kabaret Marka Mality i Iwony Niedzielskiej, z programem nawiązującym do tematyki festiwalu. Między kolejnymi pokazami kulinarnymi odbył się koncert Ewy Kryzy, a na koniec w charakterze gwiazdy wystąpił Tomasz Karolak i zespół „Pączki w tłuszczu”. Na nudę nie mogli narzekać też najmłodsi uczestnicy imprezy. Specjalnie dla nich z biesiadą rybną i animacjami wystąpił kołobrzeski pirat „Czarny Wania”. Tradycyjnie podczas festiwalu swoje stoisko promocyjne miało  Centrum Informacji Turystycznej i Promocji w Ustroniu Morskim oraz Stowarzyszenie Kołobrzeskiej Lokalnej Grupy Rybackiej „Morze i Parsęta”. Impreza dofinansowana została ze środków Unii Europejskiej, w zakresie działania „Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność" ,  Priorytet 4 "Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej', objętego Programem Operacyjnym "Rybactwo i Morze", w ramach operacji: „Promocja obszaru LSR poprzez organizację imprezy pn. "Festiwal ryby" w Ustroniu Morskim”.

 

 

Czytaj także: