„Wątróbki z dorsza” nominowane do prestiżowej nagrody „Perła 2017”.
Ponad 100 wyrobów i produktów regionalnych walczyło o nominację do Krajowego Finału Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W gronie laureatów, wojewódzkiego etapu, który odbył się 13 maja w Szczecinie, znalazły się „Wątróbki z dorsza w sosie własnym” – zgłoszone przez sołtysa Ustronia Morskiego – Juliana Rosińskiego. „Bardzo się cieszę, że nasz produkt zachwycił podniebienia jury i zdobył pierwsze miejsce w konkursie. Teraz, z niecierpliwością czekamy na finał krajowy, który odbędzie się 24 września br. w trakcie targów Smaki Regionów-Polagra Food w Poznaniu” – mówi sołtys.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to już XVII edycja konkursu, który organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Podstawowym celem przedsięwzięcia jest identyfikacja i promocja rodzimych produktów regionalnych, wyrosłych z polskiej, lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. Więcej...
Serdecznie gratulujemy.