2015-05-04

Kuchnia łączy i wyzwala dobrą energię.

Gotowanie według starych receptur to trudna sztuka. Niewiele osób to potrafi, a przecież kiedy odkrywamy korzenie kulinarne widzimy jak wiele nas łączy. Wspólne, często przemieszanie tradycje kulinarne są świadectwem naszej pomorskiej historii życia na tej ziemi. Ślady tożsamości widać najbardziej w kuchni. Dlatego też postanowiliśmy , wspólnie z naszymi partnerami niemieckimi, którzy przyjechali na DNI USTRONIA MORSKIEGO, przypomnieć sobie kilka przepisów na tradycyjne potrawy kuchni niemieckiej i polskiej. Z prostych składników, głównie ziemniaków, ogórków, śledzi uczestnicy warsztatów mieli za zadanie przygotować sałatkę ziemniaczaną. Sami, musieli także wykonać do niej majonez oraz musztardę. Na szczęście nie mieli z tym problemów, ponieważ wskazówek kulinarnych udzielała im Beata Mieczkowska –Miśtak, blogerka, która obecnie zajmuje się historią kuchni pomorskiej oraz przygotowuje pierwszą, książkę kucharską z daniami z naszego regionu. Spotkanie to było także doskonałą okazją do integracji uczestników, a wspólne rozmowy o kulturze, zwyczajach charakterystycznych dla obu narodowości i tradycji przybliżyły do siebie obu partnerów. W trakcie prezentacji rozdawane były przepisy kulinarne kuchni niemieckiej i polskiej , a całości spotkania towarzyszyła muzyka biesiadna z niemiecko – polskim repertuarem.


 

Czytaj także: