2013-09-09

Święto rolników w Ustroniu Morskim

Tegoroczne dożynki rozpoczęła msza w kościele parafialnym, następnie barwny korowód prowadzony przez Strażacką Orkiestrę Dętą „Morka” przeszedł na stadion sportowy, gdzie odbyła się część artystyczna. Starostowie dożynek: Danuta i Bogusław Skowrońscy z sołectwa Kukinia przekazali władzom gminy chleb wypieczony z tegorocznych plonów. Jego smaku mógł potem skosztować każdy, kto zjawił się na dożynkach.
Jerzy Kołakowski w swoim przemówieniu podziękował rolnikom za ich trud : „Za wspaniały dar Waszych rąk, za owoce Waszej pracy, składam Wam słowa najwyższego uznania. Dożynki są przede wszystkim Waszym świętem, z Waszego trudu korzystamy wszyscy. Jesteśmy Wam winni wdzięczność i szacunek. Życzę Wam, aby były zawsze dobre czasy dla rolnictwa, abyście korzystali z nowych możliwości i szans. W imieniu całej społeczności gminy Ustronie Morskie dziękuję wszystkim rolnikom za całoroczny trud i życzę zawsze udanych plonów, wytrwałości i satysfakcji z wykonywanej pracy”. Wtórował mu Wice Przewodniczący Rady – Andrzej Basarab, oraz zaproszeni goście. Dożynki stały się także okazją do wręczenia pierścieni herbowych gminy Ustronie Morskie. Z rąk wójta gminy, oraz posła na Sejm RP – Marka Hoka te prestiżowe wyróżnienia otrzymali: Lena Jastrzębska – sołtys miejscowości Gwizd, Stanisław Trzeszczkowski – wieloletni rolnik z Ustronia Morskiego, Julian Rosiński – sołtys Ustronia Morskiego, Mirosław Szymanek oraz Marek Iwańczyk – radni gminy Ustronie Morskie. Pośmiertnie pierścień herbowy otrzymał także śp. Michał Basarab – zasłużony dla rolnictwa, mieszkaniec gminy Ustronie Morskie. Za swą pracę na roli nagrodzeni zostali również rolnicy: Stanisław Trzeszczowski, Kazimierz Korolewicz, Stanisław Marciniak i Maciej Makowski – z Sołectwa Ustronie Morskie, Krystyna Kosz i Bogdan Nowaczyk – z Sołectwa Kukinia, Krzysztof Szydłowski i Ryszard Ziółkowski – z Sołectwa Kukinka, Eugeniusz Bączkowski i Jan Holz – z Sołectwa Rusowo oraz Krystyna Borowska z Sołectwa Gwizd. Szczególne wyróżnienie za odnoszenie sukcesów na niwie artystycznej otrzymał Edward Maltazar – reprezentujący gminę Ustronie Morskie m.in. w konkursach twórczości nieprofesjonalnej.
Tradycyjnie podczas dożynek rozstrzygnięto konkurs kwiatowy i konkurs na najsmaczniejsze ciasto.
Laureatami konkursów zostali:
Konkurs na najsmaczniejsze ciasto dożynkowe
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Kukince
II miejsce – Koło Emerytów i Rencistów z Ustronia Morskiego
III miejsce – Agnieszka Makowska z Ustronia Morskiego
Konkurs kwiatowy: I miejsce - Elżbieta Winiecka , II miejsce Jolanta Basarab i Ewa Jermakowicz

Program artystyczny rozpoczął żywiołowo zespól folkowy Kurna Chata. Następnie przed ustrońską publicznością zaprezentowały się dziewczyny z grupy Flou oraz Jantar działające przy Gminnym Ośrodku Kultury w Ustroniu Morskim. Po tanecznym show na deskach sceny, pojawili się przedstawiciele urzędu gminy, Gminnego Ośrodka Kultury oraz biblioteki, którzy zachęcali do czytania dzieł Aleksandra Fredry, wcielając się w role bohaterów „Zemsty”. Po akcji „Narodowego czytania” utworów tego znanego komediopisarza znów na scenie pojawił się folkowy akcent. Tym razem z repertuarem ludowym wystąpiły Dygowianki z zaprzyjaźnionej gminy Dygowo. Tuż po ich koncercie zaprezentowała się Ewa Kryza - laureatka wielu konkursów muzycznych. O godz. 19.00 do tańca porwał uczestników dożynek zespół New Star, który zagrał największe hity lat 70, 80 i 90.
Podczas dożynek nikt nie mógł narzekać na brak atrakcji. Na miłośników motoryzacji czekały lśniące zabytkowe samochody. Dla rodzin przygotowano liczne konkursy z nagrodami m.in. obieranie ziemniaka, przeciąganie liny, czytanie na głos „Pawła i Gawła”, wyścig w workach, rzut kaloszem, wyścig z jajkiem, jedzenie jabłek na czas, noszenie żony. A na boisku bocznym każde chętne dziecko mogło odbyć przejażdżkę na kucyku z „Western Parku. Nie zabrakło również smacznej gastronomii przygotowanej przez Koła Gospodyń Wiejskich z Rusowa i Kukinki, oraz darmowej grochówki i bigosu ugotowanych przez sołectwa Ustronie Morskie i Sianożęty. Smaczne śledzie serwowała także Kołobrzeska Lokalna Grupa Rybacka. Zmęczeni atrakcjami turyści i mieszkańcy mogli dodatkowo zrelaksować się w namiocie Hotelu LAMBERT SPA, korzystając z przyjemnych zabiegów na twarz i całe ciało.  Pełne wrażeń dożynki zakończyły się około północy, pokazem ognia w wykonaniu grupy Kiwi Team, oraz dyskoteką.

 

Czytaj także: